Kiracı tahliyesi, Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlenmiştir. Buna göre, kiraya veren bazı durumlarda kira sözleşmesini feshedip kiracıyı tahliye ettirebilir. Bu durumlara “kiracı tahliye sebepleri” denir.
Kiracı Tahliye Sebepleri Kategorileri:
Kiracı tahliye sebepleri genel olarak 4 kategoriye ayrılabilir:
1. Kiraya Verenin Konut ve İşyeri İhtiyacı:
- Madde 351: Kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulmasından sonra konut veya işyerini kendisi, eşi, altsoyu veya üstsoyu için acil bir şekilde ihtiyaç duyduğu takdirde kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 6 ay önceden yazılı bildirimde bulunulması gerekir.
- Madde 352: Kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulmasından sonra konut veya işyerini kendisi, eşi, altsoyu veya üstsoyu için acil bir şekilde ihtiyaç duyduğu takdirde kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 6 ay önceden yazılı bildirimde bulunulması gerekir.
- Madde 353: Kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulmasından sonra konut veya işyerini kendisi, eşi, altsoyu veya üstsoyu için acil bir şekilde ihtiyaç duyduğu takdirde kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 6 ay önceden yazılı bildirimde bulunulması gerekir.
2. Kira Bedelinin Ödenmemesi:
- Madde 354: Kiracı, kira bedelini kararlaştırılan ödeme gününde veya süresinde ödemezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 15 gün içinde ödeme emri gönderilir ve ödeme yapılmadığı takdirde tahliye davası açılabilir.
- Madde 355: Kiracı, kira bedelini kararlaştırılan ödeme gününde veya süresinde ödemezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 15 gün içinde ödeme emri gönderilir ve ödeme yapılmadığı takdirde tahliye davası açılabilir.
- Madde 356: Kiracı, kira bedelini kararlaştırılan ödeme gününde veya süresinde ödemezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda kiracıya 15 gün içinde ödeme emri gönderilir ve ödeme yapılmadığı takdirde tahliye davası açılabilir.
3. Haklı Sebeple İhtar:
- Madde 357: Kiracı, kiralananı tarsınılacak şekilde kullanır veya komşularını veya diğer kiracıları rahatsız ederse, kiraya veren kiracıya yazılı ihtar çekebilir. İhtarın tebliğinden sonra 30 gün içinde kiracı bu durumu düzeltmezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
- Madde 358: Kiracı, kiralananı tarsınılacak şekilde kullanır veya komşularını veya diğer kiracıları rahatsız ederse, kiraya veren kiracıya yazılı ihtar çekebilir. İhtarın tebliğinden sonra 30 gün içinde kiracı bu durumu düzeltmezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
- Madde 359: Kiracı, kiralananı tarsınılacak şekilde kullanır veya komşularını veya diğer kiracıları rahatsız ederse, kiraya veren kiracıya yazılı ihtar çekebilir. İhtarın tebliğinden sonra 30 gün içinde kiracı bu durumu düzeltmezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
4. Diğer Tahliye Sebepleri
- Madde 360: Kira sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadıkça, kiracı kiralananı kiraya verenin rızası olmadan başkasına devredemez. Kiracı kiralananı başkasına devrederse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Açıklama:
- Kiracı, kiralananı kiraya verenin rızası olmadan başkasına devredemez.
- Kiracı, kiralananı devrederse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
- Kira sözleşmesinde aksine hüküm bulunmadıkça, bu kural geçerlidir.
- Örneğin, kira sözleşmesinde “kiracı kiralananı ancak kiraya verenin yazılı rızası ile devredebilir” hükmü yer alabilir.
- Madde 361: Kiralananın yeniden inşa edilmesi veya esaslı onarımı icap ederse, kiraya veren kiracıya yazılı bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda, kiracıya taşınma masrafları ve yeni bir konut veya işyeri bulma masrafları için uygun bir tazminat ödenir.
Açıklama:
- Kiralananın yeniden inşa edilmesi veya esaslı onarımı gerektiği takdirde, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
- Kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekir.
- Kiracıya taşınma masrafları ve yeni bir konut veya işyeri bulma masrafları için uygun bir tazminat ödenir.
- Bu tazminatın miktarı, hakim tarafından belirlenir.
- Madde 362: Kira sözleşmesinde, kiracıya kiralananı belirli bir süre için kullanma hakkı verilmişse, kiracı bu sürenin sonunda kiralananı tahliye etmek zorundadır.
Açıklama:
- Kira sözleşmesinde belirli bir süre kira süresi belirtilmişse, kiracı bu sürenin sonunda kiralananı tahliye etmek zorundadır.
- Kiracı tahliye etmezse, kiraya veren tahliye davası açabilir.
- Madde 363: Kira sözleşmesinde, kira bedelinin belirli aralıklarla artabileceği kararlaştırılmışsa, kiracı kira bedelinin artırılmasına itiraz edebilir. Kira bedelinin artırılması konusunda anlaşmaya varılamazsa, kiracı kira sözleşmesini feshedebilir.
Açıklama:
- Kira sözleşmesinde kira bedelinin belirli aralıklarla artabileceği kararlaştırılmışsa, kira bedeli bu aralıklarla artırılabilir.
- Kiracı kira bedelinin artırılmasına itiraz edebilir.
- Anlaşmaya varılamazsa, kiracı kira sözleşmesini feshedebilir.
- Madde 364: Kiracı, kiralananı tarsınılacak şekilde kullanır veya komşularını veya diğer kiracıları rahatsız ederse, kiraya veren kiracıya yazılı ihtar çekebilir. İhtarın tebliğinden sonra 30 gün içinde kiracı bu durumu düzeltmezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Açıklama:
- Kiracı, kiralananı tarsınılacak şekilde kullanır veya komşularını veya diğer kiracıları rahatsız ederse, kiraya veren kiracıya yazılı ihtar çekebilir.
- İhtarın tebliğinden sonra 30 gün içinde kiracı bu durumu düzeltmezse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Madde 365: Kiracı, kiralananı hukuka aykırı bir şekilde kullanır veya kiralananın önemli bir kısmını tahrip ederse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Açıklama:
- Kiracı, kiralananı hukuka aykırı bir şekilde kullanır veya kiralananın önemli bir kısmını tahrip ederse, kiraya veren kira sözleşmesini feshedebilir.
Önemli Notlar:
- Bu bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir yasal tavsiye olarak değerlendirilmemelidir.
- Kiracı tahliyesi ile ilgili yasal haklarınız ve yükümlülükleriniz hakkında bilgi almak için bir avukata danışmanız tavsiye edilir.