İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir Mi? İstifa Eden İşçi Tazminat...
Daha FazlaSoybağının Reddi Davası
Soybağının reddi davası, evlilik içinde doğan çocuğun gerçek babasının koca olmadığının tespit edilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Bu davayı açma hakkı, öncelikle kocaya tanınmıştır. Koca, çocuğun doğumunu ve baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesinden itibaren bir yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi halinde, soybağının reddi davasını kocanın altsoyu, ana ve babası ve çocuğun gerçek babası olduğu iddiasında olan kişi açabilir. Bu kişiler de dava açma süresini öğrenmelerinden itibaren bir yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Soybağının reddi davası, aile mahkemesinde görülür. Davada, çocuğun gerçek babasının kim olduğunun tespit edilmesi gerekir. Bu tespit, DNA testi gibi bilimsel yöntemlerle yapılabilir.
Soybağının reddi davasının kabul edilmesi halinde, mahkeme kararıyla çocuğun baba ile soy bağı ortadan kaldırılır. Bu durumda, çocuk, babasının yerine gerçek babasının nüfusuna kaydedilir.
Soybağının reddi davasının sonuçları, hem davacı hem de davalı için önemli sonuçlar doğurur. Davacının, çocukla olan soy bağının ortadan kalkması nedeniyle, çocuğun bakım ve eğitiminden sorumlu olmaktan kurtulması mümkündür. Davalı ise, çocuğun babası olma vasfını kaybeder ve buna bağlı olarak, çocuğun mirasçılığından da yararlanamaz.
Soybağının Reddi Davasının Açılması
Soybağının reddi davasını açmak için, öncelikle bir avukata danışılması tavsiye edilir. Avukat, davayı açmak için gerekli olan evrakları hazırlamaya ve davayı takip etmeye yardımcı olur.
Soybağının reddi davasını açmak için gerekli olan evraklar şunlardır:
Dava dilekçesi, davacının ad ve soyadını, adresini, davalı ve çocuğun kimlik bilgilerini, dava konusunu ve dayanaklarını içermelidir. Davacı, dilekçesinde, soybağının reddi için ileri sürdüğü delilleri de belirtmelidir.
Dava dilekçesinin hazırlanması ve dava dosyasının mahkemeye sunulması, avukat tarafından yapılabileceği gibi, davacı tarafından da yapılabilir. Ancak, davacının dava açmak için gerekli olan hukuki bilgi ve deneyime sahip olmaması halinde, bir avukata danışması tavsiye edilir.
Soybağının Reddi Davasının Süresi
Soybağının reddi davası, hak düşürücü süreye tabidir. Bu süre, davacının, baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesinden itibaren bir yıldır. Davacı, bu süre içerisinde dava açmazsa, soybağının reddi talebi reddedilir.
Soybağının Reddi Davasının Sonuçları
Soybağının reddi davasının kabul edilmesi halinde, mahkeme kararıyla çocuğun baba ile soy bağı ortadan kaldırılır. Bu durumda, çocuk, babasının yerine gerçek babasının nüfusuna kaydedilir.
Soybağının reddi davasının sonuçları, hem davacı hem de davalı için önemli sonuçlar doğurur. Davacının, çocukla olan soy bağının ortadan kalkması nedeniyle, çocuğun bakım ve eğitiminden sorumlu olmaktan kurtulması mümkündür. Davalı ise, çocuğun babası olma vasfını kaybeder ve buna bağlı olarak, çocuğun mirasçılığından da yararlanamaz.
Soybağının reddi davası, aile mahkemelerinde görülür. Aile mahkemeleri kurulmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakmakla görevlidir.
Soybağının reddi davası, çocuğun soy bağını ilgilendiren bir davadır. Bu nedenle, soybağıyla ilgili davalara bakmakla görevli olan aile mahkemeleri görevlidir. Aile mahkemeleri kurulmayan yerlerde ise, asliye hukuk mahkemeleri, aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakmakla görevlidir.
Soybağının reddi davası, davanın açıldığı tarihte geçerli olan görevli mahkeme tarafından görülür.
Soybağının reddi davası, çocuğun soy bağını ilgilendiren bir davadır. Bu nedenle, soybağının reddi davasını açabilecek kişiler de sınırlıdır.
Soybağının reddi davasını açabilecek kişiler şunlardır:
Koca, soybağının reddi davasını açmak için çocuğun doğumunu ve baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesinden itibaren bir yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Çocuk, soybağının reddi davasını açmak için ergin olması gerekir. Ergin olmayan çocuk için, anne veya baba tarafından kayyım atanarak dava açılabilir.
Kocanın altsoyu, ana ve babası, soybağının reddi davasını açmak için kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi halinde dava açabilirler.
Çocuğun gerçek babası olduğunu iddia eden kişi, soybağının reddi davasını açmak için çocuğun doğumunu ve çocuğun kendisinden olduğunu iddia ettiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Soybağının reddi davasında, davalı taraf ise, çocuğun anası ve kocasıdır. Ancak, çocuğun gerçek babası olduğunu iddia eden kişi tarafından açılan soybağının reddi davasında, davalı taraf olarak ana, çocuk ve koca birlikte gösterilir.
ANKARA 34. AİLE MAHKEMESİNE
DAVACI: [Davacının Adı, Soyadı, TC Kimlik No, Adresi]
VEKİLİ: [Avukat Adı, Soyadı, Adresi]
DAVALI: [Davalı Adı, Soyadı, TC Kimlik No, Adresi]
DAVA KONUSU: Davalı [Davalı Adı]’nın [Çocuğun Adı] adlı çocuğun gerçek babası olmadığının tespiti ve soybağının reddine karar verilmesi talebidir.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkilim [Davacının Adı] ile davalı [Davalı Adı] 01/01/2019 tarihinde evlenmiş ve evliliklerinden [Çocuğun Adı] adlı bir çocuk dünyaya gelmiştir.
Müvekkilim, davalı ile evliliklerinin sona ermesinden sonra, [Çocuğun Adı] adlı çocuğunun kendisinden olmadığını düşünerek, [Çocuğun Adı]’nın DNA testi yaptırmıştır. DNA testi sonucunda, [Çocuğun Adı]’nın müvekkilimden değil, başka bir erkekten olduğu tespit edilmiştir.
Bu nedenle, müvekkilim, davalı [Davalı Adı]’nın [Çocuğun Adı] adlı çocuğun gerçek babası olmadığının tespiti ve soybağının reddine karar verilmesi için dava açmıştır.
DELİLLER:
SONUÇ VE TALEP:
Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı [Davalı Adı]’nın [Çocuğun Adı] adlı çocuğun gerçek babası olmadığının tespiti ve soybağının reddine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.
[Dava Tarihi]
[Davacı Vekili]
Açıklama:
Soybağının reddi davası dilekçesinde, davacının ad ve soyadını, adresini, davalı ve çocuğun kimlik bilgilerini, dava konusunu ve dayanaklarını içermelidir. Davacı, dilekçesinde, soybağının reddi için ileri sürdüğü delilleri de belirtmelidir.
Dilekçede, davacının, baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu gösteren delillerin bulunması, davanın kabul edilmesi açısından önemlidir. Bu deliller, DNA testi, tanıklık, fotoğraf, video kaydı gibi belgeler olabilir.
İstifa Eden İşçi Tazminat Alabilir Mi? İstifa Eden İşçi Tazminat...
Daha FazlaBoşanma Nedenleri Boşanma Nedenleri Türk Hukuku’na Göre Nelerdir? Türk Medeni...
Daha FazlaBanka Veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık Suçu...
Daha FazlaAlt Kira Sözleşmesi Nedeniyle Tahliye Davası Alt Kira Sözleşmesi Nedeniyle...
Daha Fazla